
Questions and Answers during Advertisement for 
WY PFH 26-1(1), Sage Creek Road 

 
March 11, 2009 
 

Q1. Upon our site visit on 11 March, 2009, we discovered that access to 
construction water in this area may become difficult.  We will be able to pull 
construction water directly from Sage Creek?  
 
A1. Water source(s) are the responsibility of the Contractor.  Be advised, 
however, that a permit from the Wyoming State Engineer's Office is normally 
required to remove water from a live stream or lake. 

 
March 6, 2009 
 

Q1.  The entire length of both projects, Schedule A and Schedule X currently have solid 
asphalt surfaces on them. What would you like us to do with the broken asphalt once we 
demo it? Does it become waste? 
  
A1. The use of asphalt material is allowed in fills according to subsection 204.09 
(b).  If the Contractor wishes to dispose of any material off-site, subsection 
203.05 (a) applies. 

  
Q2.  The current waterline included in the plans for the Sage Creek area says it will be 
“relocated by others”. Who will be relocating this, and how will it impact the timing and 
construction of this project? 
  
A2. No waterline relocation is required.  This is a Status 4 project.  Please see 
subsection 107.02 in the Special Contract Requirements. 

  
Q3.    It appears that nearly the entire Sage Creek job site, including the area north of 
the approach road is under water. We don’t know how deep it is, but estimate at least a 
few feet. How should we address this drainage issue, and specifically the area north of 
the approach road? 
  
A3. Entrance into the BLM Easement area (wetland mitigation and staging areas) is 
not allowed until after July 15.  By that date the currently inundated area has 
historically been found in a dry condition.  Further, removal of the existing 
culverts at the Sage Creek location will provide some dewatering of the flooded 
area, due to the damming affect these silted culverts provide currently. 



  
Q4.    It does not appear that there is any power nearby, should we plan on having a 
generator to power our trailer? 
 
A4. Power to the work site(s) is the responsibility of the Contractor. 

  
Q5.   Will there be water made available for us to use for dust control and compaction, or 
do we need to find our own source? 
 
A5. Water source(s) are the responsibility of the Contractor.  Be advised, 
however, that a permit from the Wyoming State Engineer's Office is normally 
required to remove water from a live stream or lake. 
  

March 5, 2009 
  

Q1. The tentative bid opening date is scheduled for March 19,2009 at 2PM?  Is 
this still a tentative date or a firm date and time? 

 
A1. March 19 is the scheduled bid opening.  I do not foresee any circumstances 
that will change the bid opening date so consider this confirmed; however, you 
must check our website for any amendments that might otherwise change this 
date (www.cflhd.gov) 

  
Q2. Pay Item 15801-000 Estimated quantity of 720 MGAL - I interpret that 
number as 720 Million Gallons, is this correct? 

 
A2.  Mgal equals 1,000 gallons; Estimated Quantity for 15801-0000 is 720,000 
gallons. 

 
Q3. Has the X Schedule been funded? 

 
A3.  We anticipate Option X to be funded at the time of award, depending on the 
amount of the low bid. 

 
Q4. Pay Item 20441-0000 575 CY of waste - can this extra dirt be wasted on 
site? Or does it need to be hauled away? 

 
A4.  No wasting is permitted on-site, contractor must haul away excess.  Amount 
of waste can vary with shrink/swell and compaction. 

 



March 4, 2009 
 

Q1.  On this project, the notes read the top slab needs to be epoxy coated.  Is it 
possible to have galvanized mesh as an equal to the epoxy coated?  

 
A1.  The epoxy coating is for deicing protection.  Galvanized mesh is not an 
approved equal therefore, Contractors must bid this item as is. 

 
March 4, 2009 
 

Q1.  Will the prime contractor or subcontractors be required to have any special 
licensing throught the State of Wyoming for the project?   
 
A1. The Federal Government does not require any special licensing but Contractors 
do have to adhere to anything the States or Counties might require.  That is up to 
the Contractor to find out. 
 
Q2. Also, we have been looking on the website and we have not seen any further 
clarifications but we just want to ask the question.  Are there any further 
information or clarification requests from other contractors for this project?   
 
A2.  I have a questions/answers sheet posted on our website at 
http://www.cflhd.gov/procurement/construction/advertised-projects.cfm  under 
the project information. 

  
March 4, 2009 
 

Q1. On Page B-4 of the solicitation, it lists the number for faxing proposals.  Is 
this number correct? 

 
A1. The provision provided on Page B-4 of the solicitation does not apply to this 
solicitation.  Faxed proposals will not be accepted.  The fax number to send 
modifications to an already submitted proposal can be found on Page A-iii.    
 
An amendment will be issued on or after Monday, March 9, 2009, reflecting this 
change. 
 



Q2.  Do Pages B-11 through B-14 need to be completed and submitted with my 
proposal although our firm provided this information during the Sources Sought 
action. 
A2  Yes.  You must complete and submit this information with your proposal. 

 
 
February 25, 2009 
 

Q. Is there a contract name and number to speak to regarding site visitation 
during advertisement? 

 
A. Contact name is Bill Nation, Road & Bridge Superintendent.  E-mail address is 
billnation@carbonwy.com or phone (307) 324-9555.   
 
Keep in mind that FHWA is the owner of this project.  Our customer/client 
agencies do not provide detailed information for the project; this must be handled 
through our office via e-mail at CFLContracts@fhwa.dot.gov or fax to 720-963-
3360. 

 
February 24, 2009 
 

Q. We are interested in proposing/bidding on the above project.  In examining the 
plans, it is not immediately obvious to us what the source for the fill material is 
to be.  Have we overlooked something?  Thanks. 

 
A. No source has been designated for this material.  Please refer to subsection 

105.02(b) for Contractor-located sources. 
 


