
Questions and Answers during Advertisement  
for NM PFH 12-1(8), Cuba~LaCueva 

 
 
January 23, 2012 
 

1. Q:  Pay Item No. 63502-3100 Temporary traffic control, traffic signal system.  Will this 
item remain property of the contractor at project completion? 
 
A:  Yes. Please see section 635 “Payment” of the FP-03 for details on payment. 

 
January 26, 2012 
 

2. Q:  My first question is to point out that you left of the unclassified Borrow line item of 
13,100 cm, do you plan to add this line item or is it considered incidental to 
embankment? Normally the borrow is paid separately, please clarify this. 

 
A:  Pay item 20420-0000, Embankment Construction, makes any borrow required as 
subsidiary to the pay item.  Please see section 204 “Measurement” of the FP-03 for 
details on payment of this item. 

 
February 1, 2012 
 

3. Q:  Regarding the embankment necessary, has the engineer determined if there is 
adequate borrow source designated on or off site? 
 
A:  The location of the borrow site is the responsibility of the contractor.  There is no 
predetermined location for borrow.  
 

4. Q:   The specifications for the Rockery are quite precise, is there enough rock available 
on the site to meet the quantity, shape and sizing requirements in the specification? If not, 
is there a known source designated? 
 
A:  The source of the Rockery Wall materials is the responsibility of the contractor.  It is 
not expected that the on-site rock will pass quality requirements. 
 

5. Q:  Can a concrete wall system be used as a product replacement for the Rockery Walls? 
 
A:  Please bid the plans and SCR’s as they are shown, no product replacement will be 
allowed during the bidding process.  Please consult the FP-03 for information concerning 
value engineering oppurtunities once contract award is made. 
 

 
 
 
 
 
 



Questions and Answers during Advertisement  
for NM PFH 12-1(8), Cuba~LaCueva 

 
February 2, 2012 
 

6. Q:  In reviewing the project plans for Cuba~La Cueva there appears to be an issue with 
the Estimated Plan and Bid Quantities for Item 25501-0000. The Plan Quantity is called 
out as 885 m2 and the Bid Quantity is 930 m2.   However, it appears the area of 885 m2 
as shown on sheet G9 is based on the wall outline based on the “Plan Line” and not at the 
actual wall face “Layout Line Stationing”. When you calculate the wall area at the actual 
face of the wall it appears to be closer to 1,010.98 m2. This quantity is substantially over 
the listed Plan Quanitity of 885 m2. Is there any way we could get a 
confirmation/clarification of the actual wall area? 

 
A:  There is a discrepancy in the MSE wall calculations.  Amendment A002 will be 
posted on Friday, February 3 to correct this issue.     

 


